Μόνο κίνδυνοι στην προπόνηση κατ την διάρκεια της νύχτας. 

Αρκετοί φίλοι προτιμάνε να κάνουν προπόνηση και την νύχτα .Άλλοι λόγου του βεβαρημένου ωραρίου τους , άλλοι γιατί κάτι τους έτυχε (συνήθως εργασία, παιδιά κ.λ.π.) και άργησαν να βγούνε κατά την διάρκεια της ημέρας, και κάποιοι γιατί τους πήρε ο φίλος τηλέφωνο και τους ξεσήκωσε να βγούνε στο τέλος της ημέρας.

Το φαινόμενο αυτό έχει μια διαρκώς αυξητική τάση. Ξεκίνησε όταν τον χειμώνα καθώς όσοι έβγαιναν για ποδήλατο αργά το μεσημέρι τους έπιανε η νύχτα κατά την επιστροφή .Από την μια η αδρεναλίνη και από την άλλη η εξελικτική τάσης της αγοράς στα εξαρτήματα ποδηλάτων και συγκεκριμένα στα φώτα,που ολοένα γίνονταν καλύτερα και ποιο φωτεινά, έκαναν τους ποδηλάτες να αργούν όλο και περισσότερο κατά την επιστροφή.Ήταν κάτι σαν να λέμε ένα προσωπικό ρεκόρ.Όπως όταν κάποιος προτοξεκινάει ποδήλατο και δοκιμάζει σιγά σιγά τις αντοχές του αυξάνοντας τις χιλιομετρικές αποστάσεις που διανύει,έτσι και σε αυτήν την περίπτωση η αργοπορία κατά την επιστροφή από την προπόνηση.Σε αυτό το φαινόμενο καταλυτικό ρόλο έπαιξε και εμφάνιση ποδηλατιστών που έβγαιναν για ποδήλατο σε ομάδες τις νύχτες στα κεντρικά της Αθήνας, με την συνοδεία πολλές φορές περιπολικού της Αστυνομίας.Πολλοί που ξεκίνησαν από εκεί κατέληξαν να κάνουν ποιο πολλές φορές ποδήλατο,πήγαν σε κάποιες ομάδες/clubs και έκαναν περισσότερες από μια την εβδομάδα βόλτες η προπονήσεις και κάπως έτσι αυτή η νοοτροπία πέρασε και στην ποδηλασία δρόμου μα και αργότερα στην ποδηλασία βουνού.Φτάνουμε λοιπόν στο σημείο να βλέπουμε η να ακούμε για προπονήσεις κατά την διάρκεια της νύχτας από clubs-ομάδες φίλων, η ακόμα και μεμονωμένους ποδηλάτες εκτός από τους χειμερινούς μήνες αλλά και τους μήνες της άνοιξης,του καλοκαιριού,στις αρχές του φθινοπώρου,μήνες που έχουν κατεξοχήν οι ώρες της ημέρας είναι μεγαλύτερες.

Από την μεριά μου καθώς έχω ποδηλατήσει κάποιες φορές την νύχτα συμμετέχοντας σε κάποιο Brevet (σε 300km & 400km κυρίως), αλλά κυρίως αργώντας (και εγώ δυστυχώς) κατά την επιστροφή μου από προπόνηση λόγω μηχανικού προβλήματος.

Και κάπου εκεί έχω δει πληθώρα προβλημάτων να συσσωρεύονται:

1.Η οδήγηση γίνεται δυσκολότερη καθώς μειώνεται η ικανότητά της όρασης,ακόμα και με τα γυαλιά με τους ειδικούς φακούς που σε κάνουν να βλέπεις καλύτερα την νύχτα.Οι δυσκολία αυτή αυξάνεται σε περίπτωση νεροποντής,καθώς το ολισθηρό οδόστρωμα αυξάνει τις πιθανότητες μιας πτώσης, αλλά και σε περιπτώσεις που είμαστε σε κατοικημένες περιοχές.

2.Η ορατότητα των οδηγών μηχανοκίνητων οχημάτων που μας βλέπουν στο δρόμο έιναι μειωμένη και δεν μας διακρύνουν ακόμα και αν έχουμε τα ειδικά νέου τύπου φώτα, αλλά και ανακλαστικά φωσφοριζέ γιλέκα που σε συνδυασμό με την διαφορά ταχύτητας που οδηγούμε, αυξάνει τους κινδύνους σύγκρουσης.Οι κίνδυνοι αυτοί αυξανονται ακόμα περισσότερο όταν εμείς είμαστε σε τυφλά σημεία.

3.Η κούραση παίζει προταγωνιστικό ρόλο.Καθώς λοιπόν η ώρα περνάει η κούραση αυξάνεται και σε καμία περίπτωση δεν μηδενίζεται ούτε με την αναπλήρωση του οργανισμού μας με ηλεκτρολύτες, τζέλ και μπάρες.Τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία είναι αυξημένη η κούραση έρχεται πάρα πολύ γρήγορα και η ανάγκη λήψης τροφής και υγρών είναι επιβεβλημένη. Αλλά και τους χειμερινούς μήνες με την μειωμένη θερμοκρασία επίσης η κούραση έρχεται και εδώ πολύ γρήγορα.Και σε αυτή την περίοδο η ανάγκη λήψης τροφής και υγρών είναι μεγάλη.Έτσι λοιπόν η ικανότητα αντίδρασης από την κούραση μειώνεται και φτάνουμε στο σημείο να οδηγούμε περισσότερο με το ένστικτο παρά με τις οδηγικές μας ικανότητες και τις δυνάμεις μας.

<>Έν κατακλείδι δεν έχω δει κάποιον παράγοντα που να μας δίνει μια αίσθηση ασφάλειας ποδηλατώντας εκεί έξω κατά την διάρκεια της νύχτας.Πρώτα θα κοιτάξουμε την ασφάλεια μας που σε συνδυασμό με την επιθυμία να γυρίσουμε και να είμαστε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα (φίλους,οικογένεια,παιδιά) θα μας κάνει πιο ώριμους έτσι ώστε να αποφύγουμε βόλτες/προπονήσεις κατά την διάρκεια της νύχτας .Έτσι λοιπόν τελειώνοντας φτάνω στο σημείο να προτείνω την προτίμηση σε βόλτες/προπονήσεις κατά την διάρκεια της ημέρας. Άν τώρα το πρόγραμμα δεν σας βγαίνει προτιμήστε να κάνετε το βαρετό (κατά πολλούς) προπονητήριο η να ακολουθείτε άλλου είδους προπονήσεων,όπως:γυμναστήριο,τρέξιμο,yoga,trx,spining,και άλλα πολλά.

Καλή συνέχεια.

Επικοινωνία και ραντεβού στο :6951089755 Χρήστος Μαγγίνας -Christos Manginas .UCI CERTIFIED COACH--INDOOR CYCLING INSTRUCTOR


Θές να κάνεις προπόνηση αυτές τις ημέρες του καύσωνα;Σκεψου καλά πριν το κάνεις.Διάλεξε την ιδανική ώρα.Νωρίς το πρωί & αργά το απόγευμα είναι οι καλύτερες ώρες.Πληροφόρισε τους γνωστούς σου για την διαδρομή σου.Η επιλογή κοντινών διαδρομών με το σπίτι σου ειναι και η ποιο σωστή.Μία κοντινή διαδρομή ψυχολογικά σου δίνει την ασφάλεια ότι είσαι κοντά...

Hypoxico training η αλλιώς προπόνηση σε υποξία.

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι σημαίνει το να κάνετε άσκηση σε υψόμετρο ή σε ατμόσφαιρα μειωμένου οξυγόνου; Μπορεί να σας φανεί απίστευτο, αλλά μπορείτε να κάνετε αυτού του είδους την άσκηση ακόμη και σε κλειστό χώρο. Τι μπορεί να προσφέρει όμως κάτι τέτοιο;Όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε συνθήκες μειωμένης ποσότητας οξυγόνου, οι βιολογικές του λειτουργίες αλλάζουν, καθώς το οξυγόνο είναι η κύρια πηγή ενέργειας των κυττάρων και η αναπνοή ζωτικής σημασίας λειτουργία (αναπνέουμε περίπου 17.000 φορές ημερησίως, λαμβάνοντας 8.600 λίτρα αέρα). Είναι λοιπόν λογικό ότι, ακόμα και η πιο μικρή βελτίωση στους μηχανισμούς αναπνοής, μπορεί να επιφέρει ποιοτικότερη και σωστότερη λειτουργία του οργανισμού. Σε συνθήκες υποξίας (μειωμένου οξυγόνου), ο οργανισμός αναγκάζεται να ενεργοποιήσει διαδικασίες προσαρμογής, έτσι ώστε να εξισορροπήσει τη μειωμένη ποσότητα οξυγόνου που του προσφέρεται. Η άσκηση στο υψόμετρο ή σε συνθήκες μειωμένου οξυγόνου, είναι δυσχερέστερη συγκριτικά με αυτή στο επίπεδο της θάλασσας επειδή μειώνεται η πίεση του οξυγόνου στο αρτηριακό αίμα καθώς αυξάνεται το υψόμετρο. Δηλαδή, όσο αυξάνεται το υψόμετρο τόσο περισσότερο ελαττώνεται το διαθέσιμο οξυγόνο για τον οργανισμό του αθλητή. Το αποτέλεσμα; Βελτίωση στην αντοχή, αλλά και στον έλεγχο του βάρους, αύξηση της αποδοτικότητας της αερόβιας άσκησης, κάψιμο περισσότερων θερμίδων, ακόμη και βελτίωση ή επίλυση προβλημάτων υγείας (π.χ. άσθμα, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, χρόνια κούραση, προβλήματα κυκλοφορικού, αϋπνία).Έχει αποδειχθεί ότι 2-3 φορές την εβδομάδα μέτριας έντασης άσκηση σε υποξικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με προπόνηση στο επίπεδο της θάλασσας, επιφέρει βελτίωση στην απόδοση των αθλητών. Γι αυτό και πολλοί αθλητές προετοιμάζονται σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, για να επιτύχουν γρηγορότερα την επιθυμητή φυσική κατάσταση. Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο γαστρεντερολόγος Florian Lippl του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ludwig-Maximilian's-University του Μονάχου και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, μελέτησε 20 παχύσαρκα άτομα, που πέρασαν μια εβδομάδα σε ένα σταθμό περιβαλλοντικών ερευνών, σε υψόμετρο 2.650 μέτρων, περίπου 300 μέτρα κάτω από την κορυφή του ψηλότερου γερμανικού βουνού Zugspitze, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία. Όπως διαπιστώθηκε, η όρεξή τους μειώθηκε και έχασαν περισσότερο βάρος απ' ότι αν είχαν μείνει στο σπίτι τους.Ποια είναι τα υπέρ της υποξικής προπόνησης;

  • Βελτιώνεται η αντοχή.
  • Αυξάνεται η αποδοτικότητα της αερόβιας άσκησης.
  • Επιταχύνεται ο μεταβολισμός και καίγονται περισσότερες θερμίδες.
  • Μειώνεται το οξειδωτικό στρες.
  • Βελτιώνονται προβλήματα υγείας όπως το άσθμα, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η χρόνια κόπωση, τα προβλήματα κυκλοφορικού, η αϋπνία.

Τι ακριβώς συμβαίνει όταν κάνεις υποξική προπόνηση;Όταν το σώμα σου εκτίθεται σε συνθήκες μειωμένης ποσότητας οξυγόνου, η καρδιαγγειακή, πνευμονική και μυϊκή λειτουργία αλλάζει. Σε συνθήκες υποξίας, μειωμένου οξυγόνου δηλαδή, ο οργανισμός ενεργοποιεί διαδικασίες προσαρμογής έτσι ώστε να εξισορροπήσει τη μειωμένη ποσότητα οξυγόνου που του προσφέρεται.Ποια είναι τα υπέρ της υποξικής προπόνησης;

  • Βελτιώνεται η αντοχή.
  • Αυξάνεται η αποδοτικότητα της αερόβιας άσκησης.
  • Επιταχύνεται ο μεταβολισμός και καίγονται περισσότερες θερμίδες.
  • Μειώνεται το οξειδωτικό στρες.
  • Βελτιώνονται προβλήματα υγείας όπως το άσθμα, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η χρόνια κόπωση, τα προβλήματα κυκλοφορικού, η αϋπνία.

Ποιος μπορεί να την κάνει;Όλοι μπορούν να ξεκινήσουν καλό όμως είναι να:

  • Έχεις καλό προς άριστο επίπεδο φυσικής κατάστασης,
  • έχεις κάνει γενικές εξετάσεις αίματος ώστε οι αιματολογικοί παράμετροι να είναι καλοί.
  • παραμείνεις σε υψόμετρο για 3 εβδομάδες προκειμένου να πάρεις τα οφέλη της προπόνησης αυτής.

Τι να περιμένεις· Εάν προπονηθείς για 3 εβδομάδες σε υψόμετρο πρέπει να γνωρίζεις ότι:· Την πρώτη εβδομάδα για να προσαρμοστεί το σώμα σου στην προπόνηση κάνεις μικρότερες και χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις προπονήσεις.· Τη δεύτερη εβδομάδα οι προπονήσεις αυξάνουν σε διάρκεια και σταδιακά εντάσσεται η ελεγχόμενη ένταση στην προπόνηση.· Την τρίτη εβδομάδα η προπόνηση γίνεται όπως στο επίπεδο της θάλασσας. Πιθανότατα οι πιο αδύναμοι να μη φτάσουν το ίδιο επίπεδο προπόνησης με αυτό στο επίπεδο της θάλασσας.Επωφεληθείτε και εσείς αυτήν την δυνατότητα,αυτές τις προηγμένες προπονήσεις που ξεκινούν από 162 μέτρα και φτάνουν μέχρι 7,924 μέτρα.Οι προπονήσεις γίνονται βάση το αθλητικό ιστορικό σας, και ανάλογα το επίπεδο του κάθε αθλητή διαμορφώνεται το υψόμετρο και το είδος της προπόνησης που θα γίνει.Θα χρειαστείτε 2-3 πετσέτες,παπούτσια (ποδηλατικά) ποδηλατική ενδυμασία, το προπονητήριο σας και το ποδήλατό σας,2 παγούρια 1 με νερό και 1 με ηλεκτρολύτη.

Επικοινωνία και ραντεβού στο :6951089755 Χρήστος Μαγγίνας -Christos Manginas .UCI CERTIFIED COACH--INDOOR CYCLING INSTRUCTOR

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για προπόνηση;  

Η προπόνηση το πρωί ωφέλιμη, γιατί αυξάνει το μεταβολισμό όλη την υπόλοιπη μέρα, χαρίζει ενέργεια και πνευματική εγρήγορση για τις υποχρεώσεις και διατηρεί υψηλά τη διάθεση μέχρι το βράδυ.Άλλοι θεωρούν ότι η προπόνηση αργά το απόγευμα και μετά από όλες τις υποχρεώσεις της ημέρας , είναι η καλύτερη ώρα , καθώς θα καούν όλες οι θερμίδες που δε καταναλώθηκαν από το πρωί και επιπλέον θα κοιμηθείς σαν πουλάκι.Εδώ κρύβεται και μια παγίδα καθώς πολλοί ακολουθούν την ρουτίνα και τις υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να μην κάνουν προπόνηση η η προπόνηση τους να μην γίνεται στο 100% των δυνατοτήτων τους, καθώς είναι κουρασμένοι από μία κοπιαστική ημέρα στην εργασία τους.Επίσης η φράση θα κοιμηθούν σαν πουλάκι δεν ισχύει και τόσο καθώς 1.όσο πιο αργά γίνεται μια προπόνηση τόσο πιο υψηλά επίπεδα υπερέντασης έχουμε . 2.Η ένταση της κάθε προπόνησης παίζει σίγουρα καθοριστικό ρόλο για την υπερένταση που συνήθως έχουμε και τις αϋπνίες . 3.Επίσης καθοριστικό ρόλο παίζει και τι ώρα θα κάνουμε την επόμενη ημέρα,γιατί θα πρέπει να προσέξουμε να έχει περάσει ένα εικοσιτετράωρο για την επόμενη προπόνηση μας.Όταν μιλάμε για απώλεια λίπους, υπάρχουν αρκετές διαφορές στην ώρα που θα γυμναστείς. Λεπτομέρειες, όπως τι ώρα θα πάρεις την πρωτεΐνη ή ποιες ασκήσεις αυξάνουν ταχύτερα το μεταβολισμό, παίζουν και αυτές τον ρόλο τους, όπως και το τι ώρα θα κάνεις την προπόνησή σου έχει μεγάλη σημασία.Όταν μιλάμε για μια σωστή προπόνηση και για αθλούμενους που πιστεύουν στο well being η πρωινές προπονήσεις σαφέστατα είναι και καλύτερες.Συνήθως οι καλύτερες ώρες που γίνονται οι προπονήσεις είναι μεταξύ 10:00 με 16:00.Γιατί.

  1. Αυξάνει τον μεταβολισμό.

2. χαρίζει ενέργεια και πνευματική εγρήγορση.

  1. διατηρεί υψηλά τα επίπεδα ενέργειας και τη διάθεση μέχρι το βράδυ.
  2. Δεν σου αφήνει μεγάλα ποσοστά υπερέντασης και έτσι μπορεί να κοιμηθείς πιο εύκολα και να έχεις και καλύτερο ύπνο.

Αυτά που οφείλεις να προσέχεις, είναι: Συστηματική προπόνηση, επαρκής ανάπαυση (8+ ώρες) και μια συνεπής διατροφή είναι το Α και το Ω .Επίσης υπάρχουν και διάφορες άλλες λεπτομέρειες που οφείλεις να προσέχεις αν είσαι επαγγελματίας αθλητής, αθλητής η ασκούμενος που προσέχει τα πάντα.

tip: Κάνε την προπόνηση σου μία από τις καλύτερες στιγμές της ημέρας και κάθε φορά που την κάνεις να νιώθεις ότι το σώμα σου είναι έτοιμο να το κάνει με όρεξη!

Επικοινωνία και ραντεβού στο :6951089755

Χρήστος Μαγγίνας -Christos Manginas .UCI CERTIFIED COACH--INDOOR CYCLING INSTRUCTOR-Personal trainer &TRX trainer.


Spinning η indoor cycling

Spinning η indoor cycling

Το spinning ολοένα κερδίζει έδαφος στο χώρο της άθλησης, με τα μοντέλα να δηλώνουν κατενθουσιασμένα με τα αποτελέσματα που βλέπουν στο κορμί τους.

Το νέο αυτό είδος γυμναστικής, πέρα από διασκεδαστικό είναι και άκρως αποτελεσματικό, με τα οφέλη του να μην μπορούν να μην εντυπωσιάσουν τους λάτρεις της άθλησης.

Ποια είναι όμως αυτά;

Είναι ο τέλειος τρόπος για να κάψετε λίπος

Ναι, το spinning είναι ένας από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους να κάψετε λίπος από την κοιλιά, ενώ παράλληλα γυμνάζει χέρια και πόδια βοηθώντας στην γράμμωση του σώματος. Όσον αφορά στις θερμίδες, βοηθά στην απώλεια 500 ως 700 θερμίδων στην κάθε συνεδρία. Καταλαβαίνετε λοιπόν για ποιον λόγο είναι η αγαπημένη γυμναστική των μοντέλων.

Γυμνάζει τους κοιλιακούς

Όπως είπαμε παραπάνω, η συγκεκριμένη άσκηση μειώνει το κοιλιακό λίπος. Το μυστικό για να δουλέψει καλά είναι να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να διατηρείτε τους μύες της κοιλιάς σφιγμένους όσο κάνετε πηδάλιο. Και... καλώς ήρθες επίπεδη κοιλιά!

Κάνει καλό στο καρδιαγγειακό

Πολλές ασκήσεις κάνουν καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα και δυναμώνουν την καρδιά, ωστόσο το spinning το κάνει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Η καρδιά δουλεύει πολύ κατά την γυμναστική, δυναμώνει και μειώνονται πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις στο μέλλον.

Συνδυάζει την αεροβική και την αναερόβια γυμναστική

Γνωρίζατε πως οι συνεδρίες spinning συνδυάζουν δύο τύπους γυμναστικής; Την αερόβια και την αναερόβια; Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στις αλλαγές του ρυθμού που γίνονται κατά την διάρκεια της προπόνησης που είναι ευεργετικός για την καρδιά μας.

Βοηθάει την στάση του σώματος

Με την πειθαρχία που απαιτεί το συγκεκριμένο είδος γυμναστικής γυμνάζονται οι μύες των ποδιών και αποκτούμε την πολυπόθητη γράμμωση. Παράλληλα, δυναμώνει και η πλάτη και βελτιώνεται η στάση του σώματος.

Βοηθάει μείωση του άγχους

Κατά την διάρκεια της προπόνησης, χάρη στη δυνατή μουσική και την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουμε, το μυαλό μας μένει απασχολημένο και ξεχνάμε τις καθημερινές μας έγνοιες. Επιπλέον, μετά από την κουραστική προπόνηση κοιμόμαστε καλύτερα κατά την διάρκεια της νύχτας για να ξεκουραστούμε. Τέλος, με το spinning απελευθερώνονται ενδορφίνες γνωστές και ως οι ορμόνες της ευτυχίας.


Χρήστος Μαγγίνας -Christos Manginas.UCI CERTIFIED COACH--INDOOR CYCLING INSTRUCTOR-Personal trainer &TRX trainer.

Spinnig η indoor cycling no.2

Spinnig η indoor cycling 

Στο indoor cycling θα κάψεις λίπος και θα διώξεις όλη σου την αρνητική ενέργεια.

Το Indoor Cycling είναι η προπόνηση με ποδήλατο σε εσωτερικό χώρο και είναι το απόλυτο λιώσιμο και το πιο δυνατό αντικαταθλιπτικό. Το indoor cycling, γνωστό και ως spinning, είναι στην εποχή μας ένα από τα δημοφιλέστερα ομαδικά προγράμματα στα γυμναστήρια.

Ένας λόγος που το indoor cycling έχει τόση απήχηση είναι ο μεγάλος αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονται κατά της διάρκεια ενός μαθήματος - υπό συνθήκες, μπορεί να μιλάμε ακόμα και για περίπου 800 θερμίδες. Ένα μεγάλο ποσοστό ασκούμενων έρχεται και για τα ψυχολογικά οφέλη, ενώ δεν πρέπει να παραβλέψουμε και το ότι είναι μια ομαδική δραστηριότητα. Πολλοί βλέπουν την ομάδα τους ως παρέα.

Το Indoor Cycling είναι το πρόγραμμα που λειτουργεί ως φάρμακο σύμφωνα με μελέτες κατά της κατάθλιψης , του στρες, αλλά και κατά του αλτσχαιμερ, της άνοιας και του πάρκινσον. Στην 1η περίπτωση η αύξηση της έκκρισης ορμονών όπως οι ενδορφίνες για παράδειγμα (ορμόνες ευτυχίας) μετά τα 30-40 λεπτά, αυξάνεται κατά πολύ ,και σύμφωνα με μελέτες κατά 300-500% .Στην 2η περίπτωση Αλτσχάιμερ, άνοια και πάρκινσον η νευρομυϊκή διέγερση αυξάνεται καθώς σε πολλά σημεία ενός μαθήματος οι στροφές πεταλαρίσματος υπερβαίνουν τις 90 ανά λεπτό , και με εργαστηριακές μετρήσεις έχει καταγραφεί ότι σε ανθρώπους με τα παραπάνω περιστατικά , αυτά είτε μειώθηκαν είτε ακόμα εξαλείφτηκαν. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μουσική που ακούγεται κατά τη διάρκεια της προπόνησης αρκούν για να νιώσεις ανανεωμένος, σχεδόν μεταμορφωμένος στο τέλος κάθε προπόνησης. Επίσης λειτουργεί ως

----------------

Τομάθημα.
----------------
Τα μαθήματα χωρίζονται σε προπονητικές κατηγορίες ,και συνδυάζονται με θεματικά video μουσική και εικόνες. Το πρόγραμμα ξεκινάει με 5-10 λεπτά ζέσταμα, ακολουθεί το βασικό μέρος και στο τέλος αποκατάσταση και διατάσεις για άλλα 5-10 λεπτά. Η συνολική διάρκεια είναι 45-55 λεπτά.

Η μουσική είναι πολύ σημαντική, γιατί δημιουργεί το περιβάλλον , δίνει το ρυθμό και σε ταξιδεύει σε ξεχωριστές στιγμές της ζωής σου.

Τελικά, το Indoor Cycling καταφέρνει να είναι ένα φάρμακο για την ψυχή αλλά κι ένα εργαλείο προπονητικής εξέλιξης, καθώς έχει και προπονητική περιοδικότητα ανάλογη με τους στόχους των ασκουμένων κυρίως . Στο indoor cycling θα δεις πολλά πρόσωπα - διαφορετικούς ανθρώπους, καθένας εκ των οποίων έχει τον δικό του στόχο. Αυτό που τους ενώνει όλους είναι το κοινό αποτέλεσμα: το χαμόγελο στο πρόσωπό τους στο τέλος κάθε προγράμματος.

Έρευνα: Ανεπαρκής σωματική άσκηση για το 85% των εφήβων στην Ελλάδα 

Η μεγάλη πλειονότητα των εφήβων δεν ασκείται σωματικά όσο πρέπει. Το 81% των μαθητών 11 έως 17 ετών στον κόσμο δεν φθάνουν τη συνιστώμενη τουλάχιστον μία ώρα άσκησης μέτριας έως μεγάλης έντασης κάθε μέρα, σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια μελέτη επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), την πρώτη του είδους της σε τέτοια διεθνή κλίμακα.

Η κατάσταση στην Ελλάδα, όσον αφορά το επίπεδο σωματικής άσκησης των εφήβων, είναι χειρότερη από το μέσο παγκόσμιο όρο και μάλιστα επιδεινώνεται διαχρονικά. Ενώ το 2001 η χώρα μας βρισκόταν -μεταξύ 146 χωρών- στην 59η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με ποσοστό 83,6% ανεπαρκώς ασκούμενων μαθητών, το 2016 είχε πέσει στη 87η θέση με ποσοστό 84,5%.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet Child and Adolescent Health" και περιέλαβε πληροφορίες μόνο για τους μαθητές και όχι για εφήβους εκτός σχολικού συστήματος, βρήκε ότι το ποσοστό των ανεπαρκώς ασκούμενων εφήβων και των δύο φύλων σταδιακά μειώνεται διεθνώς: ήταν 82,5% το 2001, υποχώρησε στο 81,6% το 2010 και μειώθηκε περαιτέρω στο 81% το 2016.

Σχεδόν σε όλες τις χώρες τα κορίτσια ασκούνται λιγότερο από τα αγόρια και η «ψαλίδα» τείνει να διευρυνθεί στις περισσότερες χώρες (στο 73%). Το 2016 ανεπαρκή σωματική άσκηση έκαναν το 77,6% το αγοριών και το 84,7% των κοριτσιών, ενώ το 2001 τα αντίστοιχα ποσοστά ήσαν 80,1% και 85,1%.

Αντίθετα στην Ελλάδα, το ποσοστό των νέων που δεν ασκούνται όσο χρειάζεται, αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου, αντί να μειώνεται. Το 2016 στην Ελλάδα δεν ασκούνταν επαρκώς το 89,1% των κοριτσιών (θέση 104 στην παγκόσμια κατάταξη) και το 80% των αγοριών (θέση 76). Το 2001 στη χώρα μας δεν ασκούνταν επαρκώς το 88,3% των κοριτσιών (θέση 93 στη διεθνή κατάταξη) και το 79,2% των αγοριών (θέση 47), συνεπώς παρατηρείται μια μικρή αύξηση στα ποσοστά μεταξύ 2001-2016.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ανεπαρκής καθημερινή σωματική δραστηριότητα υποσκάπτει την τωρινή και τη μελλοντική υγεία των νέων και τονίζουν ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί πιο αποφασιστικά, ιδίως όσον αφορά τα κορίτσια. Η τακτική και επαρκής σωματική άσκηση ευνοεί την καρδιαγγειακή, πνευμονική και μυϊκή υγεία, καθώς επίσης τη νοητική κατάσταση, αλλά και την ομαλή κοινωνικοποίηση, οφέλη που συνεχίζονται και μετά την εφηβεία.

Η σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνει, πέρα από την άσκηση σε σπορ και παιχνίδια, τις δουλειές του νοικοκυριού, το περπάτημα (π.χ. μέχρι το σχολείο), το ποδήλατο κ.α. Στόχος του ΠΟΥ είναι έως το 2030 να έχει μειωθεί κάτω από το 70% των ποσοστό των ανεπαρκώς ασκούμενων εφήβων και των δύο φύλων, κάτι που δεν φαίνεται εύκολο.

Οι χώρες με τους πιο...τεμπέληδες μαθητές είναι οι Φιλιππίνες (ποσοστό 93% στα αγόρια) και η Νότια Κορέα (94% στα κορίτσια), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν δύο χώρες-έκπληξη, το Μπαγκλαντές και η Ινδία, όπου μόνο το 63% και το 72% αντίστοιχα των αγοριών δεν γυμνάζονται αρκετά, κάτι που η μελέτη αποδίδει κυρίως στο ότι οι έφηβοι εκεί παίζουν πολλά σπορ όπως το...κρίκετ. Ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκονται και οι ΗΠΑ λόγω της συστηματικής σωματικής άσκησης που κάνουν οι μαθητές στα αμερικανικά σχολεία.

Η μελέτη δείχνει ότι η ψηφιακή επανάσταση που έχει κάνει τις οθόνες αναπόσπαστο εργαλείο της καθημερινότητας, έχει αντίκτυπο στη ζωή των εφήβων, ωθώντας τους να κάνουν περισσότερη καθιστική ζωή. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι κοιμούνται ολοένα λιγότερο, ενέχει κινδύνους για την υγεία τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

m1coaching | Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2018
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε